Om oss

Hårga Antik är en antikaffär i Kilafors, i hjärtat av Hälsingland, som drivs av oss Carina & Tomas. Vi har specialiserat oss på inredning och inredningsdetaljer som har sitt ursprung från just Hälsinglands gårdar. Vårt sortiment som består av 1000-tals artiklar är präglat av våra egna preferenser vad gäller ursprung, kvalité, känsla, oförvanskade föremål och därmed helt igenom äkta och genuint. Förutom allt som hör bygdens gårdar till såsom möbler, bruksföremål och byggnadsvård har vi ett mycket stort utbud av lanthandelskuriosa, glas & porslin, konst och mängder av udda prylar.

Vi är båda födda och uppväxta i trakterna kring Bollnäs men lever och verkar sedan tidigt 80-tal i Stockholm. Vi har alltid haft en stor förkärlek till allmoge och bruksföremål och har samlat, mer eller mindre under hela vårt liv. Tomas har egentligen samlat sedan sin första auktion i Kyan, utanför Edsbyn, 1967.

1995 köpte vi tillsammans ett Hälsingetorp utanför Kilafors. Vi såg en ”stor potential” i byggnaderna och i omgivningen. Detta medan mäklaren, efter det att köpehandlingarna var underskrivna, uttryckte sin ärliga uppfattning, ”detta är nog det sämsta jag har sålt under mina 36 år som mäklare!” Så olika kan man se på saker och ting. Här föddes dock vårt stora intresse för byggnadsvård.

Bild på ingången till logen hos Hårga Antik

Därför i Hälsingland

Att vi utvecklat den här verksamheten i Hälsingland är ingen slump, landskapet är en enorm källa till inspiration. Människorna har med stolthet utövat sin hantverksskicklighet och vårdat sin kultur.

Hälsingland är känt som ett landskap med en stark och rik bondekultur. De så kallade Hälsingegårdarna fick Världsarvsstatus 2012 och blev därmed Sveriges 15:e världsarv på UNESCO:s prestigefyllda lista.

Så här beskriver UNESCO Världsarvet Hälsingegårdarna på sin hemsida:

”Världsarvet Hälsingegårdarna utgörs av sju gårdar från 1800-talet. De visar hur oberoende bönder uppförde rikt utsmyckade rum eller egna byggnader för fest, och det finns idag cirka 1000 hälsingegårdar. Böndernas goda ekonomi hade sin grund i jordbruket och boskapsskötseln. Många hälsingebönder hade även möjlighet till inkomster från exempelvis linnetillverkning och handel, liksom senare under 1800-talet försäljning av skogsmark och avverkningsrätter. Vanan att bygga stort och inreda påkostade rum för fest kulminerade under 1800-talet och de rikt bemålade festrummen användes bara vid riktigt betydelsefulla tillfällen i människors liv, såsom vid bröllop.”

Öppettider hos Hårga Antik

Sommaren 2024 har vi, i likhet med tidigare år, öppet söndagar och måndagar med start söndagen den 23e juni. Sista öppetdag för säsongen är måndagen den 5e augusti. Klockan 11:00 – 17:00.
Varmt välkomna!

Givetvis finns det möjlighet att besöka vår butik vid andra tillfällen, men då endast enligt överenskommelse och med hyfsad framförhållning. Kontakta oss på tomas@hargaantik.se eller via telefon på 0706955506.